Wat zijn private label producten? Uitgelegd in een notendop!

wat zijn private label productenWat zijn private label producten? Het is een vraag die regelmatig bij mensen naar boven komt als je Google mag geloven. Veel mensen weten dus niet precies wat private label producten zijn en daar gaan we vandaag verandering in brengen.

Private label is niet iets van de laatste jaren en bestaat al een redelijke tijd. In dit artikel ga ik je exact uitleggen wat private label producten zijn en wat de voor- en nadelen van dit fenomeen zijn.

Daarnaast wil ik je laten zien op welke manier ik private labeling aanpak en waar ik mijn private label producten vandaan haal.

Wat is een private label?

Als je de Engelse taal een beetje machtig bent zegt het woord al genoeg. Als je het woord letterlijk zou vertalen zou private label, privé label zijn, oftewel jouw label aan een product van een ander.

Als we kijken naar Wikipedia betekent private label;

Private label is een concept waarbij producten of diensten worden geproduceerd door een bepaald bedrijf, om op de markt te worden gebracht door een ander bedrijf onder diens eigen merknaam.

Private Label wordt toegepast in een groot aantal marktsegmenten, zoals kruidenierswaren, cosmetica, mobiele telefonie, webhosting etc. De producten worden vaak aangeboden als lager geprijsde alternatieven voor bekende merkproducten.

Een voorbeeld van de toepassing van private label is een huismerk van een supermarkt. Deze huismerken verschuiven in toenemende mate naar een gelaagde prijspositionering: Low budget voor de krappe portemonnee, value-for-money als alternatief voor A-merken, premium lijn met speciale varianten, biologisch.

Een ander voorbeeld zijn de elektrische (huishoudelijke) apparaten van HEMA. Of de huismerk-machines van Praxis, Karwei en Gamma. Uiteraard maken dergelijke bedrijven niet zelf deze apparaten en machines. Die worden daadwerkelijk elders -veelal in China- gefabriceerd. (Bron: Wikipedia)

Je Private Label Product Succesvol Verkopen Via Bol.com? Deze Cursus Leert Het Je Van A tot Z >>

Wat zijn private label producten?

Nu je weet wat private label exact is en ook al een klein beetje hebt kunnen lezen wat private label producten zijn wil ik er in deze alinea’s wat dieper op ingaan.

Want wat zijn private label producten dan precies en kan ik deze als complete beginner ook gewoon uit China of andere lage lonen landen halen?

Ja, deze kun je als complete beginner ook gewoon uit China of andere lage lonen landen halen. Geen probleem. Private label producten zijn dus producten die je inkoopt en voorziet van je eigen merknaam.

Als je bijvoorbeeld in je webshop stoelen verkoopt die je in Nederland inkoopt van een bepaald merk dan ben je dus NIET aan het private labelen tenzij er met de leverancier is afgesproken dat je deze stoel mag voorzien van je eigen merk.

Sommige Europese leveranciers bieden hun producten ter private label aan maar we zien toch dat de meeste van deze private label producten uit landen als China komen.

Alibaba.com en de addertjes onder het gras

Private label is dus een hele geschikte manier om een sterk merk op te bouwen en onder de aandacht van je doelgroep te komen. Toch zijn er een aantal zaken die je goed in je achterhoofd moet houden.

De meeste ondernemers die starten met private label gebruiken het welbekende Alibaba.com om hun eerste producten te vinden.

Ideaal natuurlijk zo’n platform als Alibaba en lekker laagdrempelig. Je kunt werkelijk vanuit je luie stoel geschikte leveranciers vinden om jouw droommerk op te bouwen.

Alibaba.com is een betrouwbare website die alles doet om de veiligheid van haar klanten te waarborgen. Zo zijn er verschillende checks waaraan een bedrijf kan voldoen;

  • Gold Supplier
  • Trade assurance
  • Onsite check

Niet alle bedrijven hebben alle checks en dat is waar ik persoonlijk altijd als eerste naar kijk. Is een bedrijf geen Gold supplier? Dan laat ik hem liever links liggen. Maar eigenlijk zijn alle louche bedrijven al wel geweerd door Alibaba.

alibaba

Bestaat jouw private label niet al?

Waar je wel voor moet opletten op Alibaba is dat je niet zeker weet of iemand anders jouw product niet al als private label heeft weggezet in het land waar je wilt gaan verkopen.

Een Chinese leverancier laat je dit in de meeste gevallen niet weten en het zou zonde zijn als je bergen werk verzet en er vervolgens achterkomt dat je product al verkocht word en helemaal niet zo uniek is.

Vooral als je te maken hebt met een groot merk is het risico veel te groot om te nemen. In het ergste geval kan je meteen een forse boete krijgen.

Goed onderzoek is de enige manier om erachter te komen of jouw product niet al bestaat in de markt.

Voordeel private label

Het grote voordeel van private label is natuurlijk dat je concurrenten buiten spel kunt zetten. Heb jij een kenmerkend product met uniek details die je voorziet van private label? Dan mogen concurrenten niet exact datzelfde product verkopen.

Helemaal als je verkoopt via externe verkoopkanalen zoals Bol.com of Amazon raad ik aan om je producten altijd onder je eigen merknaam te verkopen.

Nadeel private label

In het begin zullen je kosten wat hoger zijn omdat je te maken krijgt met een aantal zaken zoals:

  • Merk laten registreren
  • Logo laten ontwerpen
  • Fotomateriaal
  • Verpakkingsmateriaal

Maar geloof me, op de lange termijn wegen deze nadelen absoluut niet op tegen de vele voordelen die private labelen kent.

Hoe ik anno nu zou beginnen met private label

Enkele jaren terug was het nog goed mogelijk om met een nieuwe webshop te scoren in Google. Tegenwoordig ligt dat net wat anders. Het kost je heel veel tijd of geld om snel te scoren in Google.

Dit heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat er al honderdduizenden webshops en websites bestaan en het internet steeds voller aan het worden is. Het is dus dringen geblazen bovenin Google.

Daarom raad ik je aan om te beginnen met het verkopen via platformen zoals Bol.com of Amazon. Deze platformen hebben al topposities in Google, jouw potentiële doelgroep is hier al aanwezig en je doelgroep is met het platform vertrouwd.

Wil je meer weten over waarom je via deze platformen zou moeten verkopen? Check dan het artikel ‘Waarom verkopen via Bol.com?’

Als je een stabiele omzet draait vanuit de platformen zou ik er wel een website of webshop naast maken. Als mensen gaan zoeken op jouw merknaam is het wel zo professioneel als ze ook iets vinden van een merk website of webshop.

De 5 Simpele Stappen Om Je Private Label Producten Succesvol Te Verkopen Via Bol.com? Dat Ontdek Je In De Masterclass>>

 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: