Waarom doorzetters winnen en hoe ze dat doen!

waarom doorzetters winnenDoorzettingsvermogen is een van de belangrijkste eigenschappen die een persoon kan bezitten, want doorzetters hebben de kracht om te (over)winnen.

Niemand heeft ooit veel gehoord van degenen die opgeven. Juist in onze individualistische maatschappij wordt doorzetten steeds belangrijker.

Geluk is maakbaar en je bent zelf verantwoordelijk voor je positie in het leven, zo is de gedachte.

Waarom winnen doorzetters?

Doorzetters hebben dezelfde mentaliteit als bijvoorbeeld topsporters; ze beschikken over een combinatie van zelfdiscipline met een ijzersterke wil om hun doel te bereiken. Het fijne is dat je jezelf deze mentaliteit eigen kan maken. Maar er zijn nog meer redenen waarom doorzetters hun doelen bereiken. Je leest ze hieronder.

Ze geven gewoon niet op

De reden waarom doorzetters winnen, is niet zo moeilijk. Ze geven gewoon niet op en daardoor bereiken ze uiteindelijk hun doel en pakken de winst. Het klinkt heel logisch en dat is het ook.

Als je niet opgeeft, zul je uiteindelijk je doel bereiken. Hoe voorkom je dat je vroegtijdig de handdoek in de ring gooit? Onder andere door te trainen en je te laten inspireren door anderen die het schijnbaar onmogelijke, toch hebben weten te bereiken.

Zien is doen

Laat je inspireren door voorbeelden van mensen die het onmogelijke weten te presteren. Veel goede voorbeelden vind je, niet geheel toevallig, in de topsport. Zet die inspiratie uiteindelijk om in actie en ga zelf aan de slag om je doelen te verwezenlijken.

Fysieke inspanning geeft mentale kracht

Door je fysiek in te spannen en je lichaam sterker te maken, zal ook je mindset ombuigen. Door te sporten komen er bepaalde hormonen vrij, waardoor je een goed gevoel over jezelf krijgt. Zet jezelf kleine, fysieke doelen.

Als je die bereikt, kun je deze doelen ook uitbreiden en jezelf grotere doelen stellen die niet alleen vallen binnen het lichamelijke.

Kleine doelen zijn sowieso simpeler te behalen

Een van de trucs om niet bij voorbaat al op te geven als je jezelf voor een grote uitdaging gesteld ziet, is om een groot doel op te breken in kleinere tussendoelen.

Het is makkelijker om deze kleinere doelen te bereiken en telkens als je een doel hebt bereikt, ervaar je die heerlijke overwinningsroes.

Dat gevoel werkt verslavend, waardoor je uiteindelijk ook de andere tussendoelen wilt behalen. En voor je het weet, heb je je einddoel bereikt.

Houd jezelf een spiegel voor

Niets is zo confronterend als de waarheid over jezelf onder ogen te zien. Zeker als die waarheid inhoudt dat je hebt opgegeven. Wees eerlijk tegen jezelf en herken je sterke en je zwakke punten.

Door je sterke punten te benoemen, weet je waar je goed in bent en welke ‘gereedschappen’ je voor handen hebt om je doel te bereiken en om door te zetten. Kennis over je zwakke punten geeft je de kans hulp te zoeken op die vlakken waarbij je dat nodig acht.

Vind een maatje

Deel je ambities met een ander. Hoe spannend dit ook is, het feit is dat je daarmee iemand anders medeverantwoordelijk maakt voor jouw succes. Op die manier heb je iemand in je hoek staan, als je dreigt de handdoek in de ring te gooien.

Je hebt een maatje die je ter verantwoording kan roepen als je dreigt om op te geven. Een maatje die je kan helpen om door te zetten zodat je uiteindelijk de winst behaalt.

Vind een rivaal

Soms kan het net zo bevrijdend werken om geen maatje te vinden waarop je kunt steunen, maar om een rivaal te kiezen tegen wie je strijdt. Uiteindelijk is het bereiken van een doel ook een bepaald soort overwinning.

En wat maakt een overwinning nu zoeter, dan het feit dat je iemand hebt verslagen? Niet zo maar iemand, natuurlijk. Kies als rivaal iemand tegen wie je wilt strijden.

De overwinning is vele malen zoeter, zelfs al zal je rivaal nooit weten dat jij een stiekeme strijd tegen hem of haar voerde.

Hou het einddoel voor ogen

Waarom geef je niet op? Omdat je dan je einddoel niet bereikt. En waarom is dat erg? Dat weet je alleen als je datzelfde einddoel scherp in het vizier hebt.

Als je opgeeft en je studie niet afmaakt, zul je nooit die droombaan kunnen krijgen. Als je opgeeft en stopt met lijnen, zul je nooit in die prachtige trouwjurk passen die je zo graag wilt dragen op je bijzondere dag.

Maak je einddoel zo concreet mogelijk. Desnoods zet je een vaste herinnering in je telefoon, die je dagelijks herinnert aan waarom je door moet zetten.

Beloon jezelf

Soms is het nodig om jezelf een dikke, vette worst voor te houden om zo de finish te kunnen behalen. Beloon jezelf bij het bereiken van een tussendoel en beloon jezelf nog meer als je daadwerkelijk je einddoel hebt behaald.

Houd er wel rekening mee dat belonen werkt, maar dat jezelf straffen geen zin heeft. Dit werkt alleen maar pessimisme in de hand en als er iets is wat je niet kunt gebruiken, zijn het wel negatieve gedachten.

Even bij de pakken neerzitten mag

Het is heus niet erg om even bij de pakken neer te zitten. Om even te janken en te huilen en te zwelgen in zelfmedelijden, omdat je doel nog zo ver weg lijkt en het voelt alsof je het nooit zult halen.

Als deze aanval van zelfmedelijden maar tijdelijk is. Zaak is om jezelf weer op te pakken, eventueel met behulp van je maatje, en weer door te gaan. Alleen dan bereik je je doel en behaal je de winst: door door te zetten.

Wat gebeurt er als je wel opgeeft?

Een van de motivaties om juist door te zetten, is om je voor te stellen wat er zou gebeuren als je opgeeft. Wie stel je dan teleur? Wat bereik je dan niet? En dan is er nog het feit dat je je hele leven eraan herinnerd wordt dat je je doel niet hebt bereikt.

Kortom, vergroot de ‘dreiging’ van wat er gebeurt als je opgeeft. Maak van het niet willen opgeven een belangrijke motivatie om juist door te gaan. Stop met klagen en zet door!

Wees dankbaar

Als je bezig bent om een doel te bereiken, voelt het soms als iets dat je moet doen. Je moet doorzetten om te winnen. Maar je kunt deze gedachtegang ook omdraaien en stilstaan bij het feit dat je mag doen wat je doet.

Dat het een eer is en dat je geluk hebt dat juist jij degene bent die uitvoering mag geven aan de realisatie van dit doel. Als je het zo bekijkt, dan kun je niet opgeven, toch?

internet marketing lifestyle

Als het de eerste keer niet lukt…

Soms lukt het niet om je doel in een keer te bereiken. Je hebt opgegeven. Hoe erg is dat? Niet zo heel erg als je het gewoon nog een keer probeert. En nog een keer. Niemand zal zich die eerste keren herinneren, niemand weet meer dat je hebt opgegeven. Iedereen zal zich het succes herinneren, dat je uiteindelijk hebt behaald. En dan maakt het niet uit of je dat behaalde in de eerste poging, of de tweede, of de tiende…

Haal de motivatie uit jezelf

Belangrijk is om je af te vragen voor wie je iets doet. Doe je het voor jezelf of wil je een doel behalen zodat je de behoefte van een ander kunt bevredigen. Natuurlijk kan een externe motivatie een zeer krachtige drijfveer zijn, maar ervaring leert dat de meeste successen toch worden behaald als de motivatie waarom je iets doet, vanuit jezelf komt

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: