Opgeven is geen optie: Ontwikkel de winnaarsmentaliteit!

succes is niet voor luie mensenJe bereikt je doelen als je ervoor zorgt dat opgeven geen optie is. Niets meer en niets minder. Als je de factor ‘opgeven’ of ‘niet afmaken’ uit de vergelijking schrapt, dan zul je zien dat er nog maar een mogelijkheid overblijft: winnen.

Maar hoe zorg je er nu voor dat je doorgaat? Door te gaan voor de winnaarsmentaliteit. Ontwikkel een winnaarsmentaliteit en je zult merken dat alles makkelijker word in je leven.

Maar hoe ontwikkel je dan zo’n winnaarsmentaliteit? In dit artikel ga ik je precies laten zien hoe je dat kunt doen.

Voor een winnaar is opgeven geen optie

Topsporters en succesvolle zakenmensen hebben een aantal karaktereigenschappen met elkaar gemeen. Ze werken hard en geven niet op. Ze worden gedreven door hun passie. Ze nemen hun verantwoordelijkheid, maar blijven wel realistisch, ze weten wat hun sterke en zwakke punten zijn.

Kies voor je passie

Als je doet wat je graag doet, wat je passie is, komt opgeven vaak niet eens in je op. Het wordt lastiger als je iets moet doen, waar je eigenlijk niet zo veel gevoel bij hebt. Dan is het zaak om te zorgen dat je volhoudt. Een belangrijke karaktereigenschap die daarbij komt kijken, is zelfdiscipline.

Zelfdiscipline kun je ontwikkelen

Sommige mensen hebben van nature een stevige dosis zelfdiscipline, anderen zullen hier iets harder voor moeten werken. Dat is geen probleem, want zelfdiscipline kun je jezelf aanleren.

Maar wat houdt zelfdiscipline eigenlijk in? Het betekent dat je doet wat je moet doen, op de momenten waarop je dat moet doen, aldus de Amerikaanse auteur Elbert Hubbard. Inherent hieraan is dat je de dingen blijft doen en dus niet opgeeft.

Neem je verantwoordelijkheid

Als opgeven geen optie is, dan dien je dus je verantwoordelijkheid te nemen en doe je wat je moet doen om door te gaan. Dit houdt in dat je soms ook ‘nee’ moet verkopen aan mensen die iets van je verwachten. Is dat erg? Nee, juist niet.

Het geeft aan waar je prioriteiten liggen en zorgt er, als het goed is, voor dat mensen beseffen dat wat jij doet, belangrijk voor je is. Vaak levert een ‘nee’ je alleen maar meer respect op.

opgeven is geen optie

Omgaan met tegenslagen

Een van de redenen waarom mensen opgeven, is omdat ze niet kunnen omgaan met tegenslagen en omdat ze niet goed weten wat hun sterke punten zijn en wat hun zwakke kanten zijn. Er zijn een aantal simpele zienswijzen die je kunt inzetten om beter om te gaan met tegenslagen en die je helpen om niet op te geven.

Anticipeer tegenslagen

Als je rekening houdt met een tegenslag, zul je ook vooraf een strategie kunnen gaan bedenken. Je weet van tevoren dus al hoe je gaat handelen als je tegen het verwachte obstakel oploopt. Dat is mooi, want zo weet je wat je moet doen en weet je ook dat je de tegenslag gaat overwinnen, zodat je verder kunt gaan om je doel te bereiken.

Denk niet in meningen maar in feiten

Als je een doel wilt bereiken en je weigert op te geven, is het belangrijk om meer waarde te gaan hechten aan de feiten, dan aan de meningen. Vooral je eigen mening is soms erg onbetrouwbaar, zeker als je dreigt op te geven.

Je hersenen spelen in die gevallen een gemeen spelletje met je. Ze spiegelen het opgeven af als de enige, juiste beslissing en willen je doen geloven dat het doel wat je probeert te bereiken, eigenlijk helemaal niet zo belangrijk is.

De meningen van anderen worden altijd gekleurd door hun belangen bij jouw falen of succes. Feiten staan los van dat alles.

Leg dat vervelende stemmetje het zwijgen op

Niets is zo contraproductief als dat irritante stemmetje dat continu de twijfel aan jezelf verwoordt. Dat stemmetje moet je direct het zwijgen opleggen, want juist dat stemmetje gaat ervoor zorgen dat je uiteindelijk faalt. Vervang negatieve gedachten met positieve alternatieven.

stemmetje

Zie overal een mogelijkheid

Als zich een deur sluit, opent zich op datzelfde moment vaak een raam. Mocht je tegen een tegenslag aanlopen, train jezelf er dan in om te zoeken naar alternatieven. Wat is er nog meer mogelijk? Doordat je rekening hebt gehouden met tegenslagen, moeten deze alternatieve oplossingen ook makkelijker te vinden zijn. Durf daarbij zeker ook de hulp in te roepen van anderen.

Alleen is maar alleen

Het lukt maar weinigen om in hun eentje een (omvangrijk) doel te bereiken. Zelfs solistische topsporters zoals Epke Zonderland hebben een heel team van trainers en deskundigen achter zich die hen hebben geholpen te komen tot hun uitzonderlijke prestaties.

Als je je eigen zwakke punten goed in het vizier heb, is het makkelijk om hulp te vragen op die terreinen waarop je zelf onzeker bent. De kans dat je zult falen, neemt razendsnel af. Niet alleen omdat je hulp hebt, maar ook omdat je het gevoel hebt dat je het ‘team’ niet kan teleurstellen.

Analyseren van zwakke en sterke punten

Om tegenslagen te overwinnen en om hulp te vragen op de juiste vlakken, is het nodig om een analyse te maken van je sterke en zwakke punten. Dit kun je doen met behulp van een zogenaamde ‘SWOT-analyse’. SWOT staat voor ‘Strength’, Weaknessess’, ‘Opportunities’ en ‘Threats’: kortom voor sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen. Hier zullen met name de eerste twee punten van belang zijn.

Leer van anderen

Niets is zo inspirerend als de successen van een ander. Laat je dus inspireren. Houd daarbij in je achterhoofd dat veelal successen van anderen worden gedeeld en aan hun falen over het algemeen geen aandacht wordt besteed.

Je weet vaak nooit vooraf hoeveel pogingen een ander heeft ondernomen en hoe vaak hij op het punt heeft gestaan om op te geven.

leren

Het doet er niet toe wie ‘de schuld’ heeft

Wil je tegenslagen overwinnen om zo je doel te bereiken, dan is het belangrijk dat je niet op zoek gaat naar ‘wiens schuld het is’, als er wel iets fout gaat. Denk in feiten: er is iets verkeerd gegaan en wat ga je eraan doen om de fout te herstellen zodat je kunt verder gaan?

Sowieso is het niet verstandig om te blijven hangen in negatieve gedachten. Denk daarom ook niet in termen van ‘fout’, maar denk in oplossingen.

Soms is opgeven simpelweg de enige optie

Helaas zul je in sommige gevallen tot de vervelende conclusie komen dat opgeven juist wel de enige optie is die je nog rest. Het kan zijn dat de omstandigheden waarbinnen je je doel probeert te behalen, dusdanig zijn veranderd, dat het onmogelijk is om verder te gaan.

Of omdat er bepaalde zaken zijn waarop je geen invloed hebt, die je niet kunt veranderen, maar die je wel dwingen om je voortgang te staken en je ambities bij te stellen. Dat is dan ook precies wat je moet doen; je ambities bijstellen.

Pas je einddoel aan aan de omstandigheden

Is het echt niet mogelijk om op de ingeslagen weg verder te gaan? Dan is het tijd om een stapje terug te doen, het speelveld te overzien en uit te kijken naar alternatieven. Want, zoals al eerder gezegd, daar waar je initiële pad wordt afgesneden, valt er altijd wel een alternatieve route te ontdekken.

Die wegbrengt je wellicht niet naar exact hetzelfde einddoel, maar misschien is je nieuwe doel nog wel beter. Wees flexibel, is het devies.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: