Omgaan met teleurstellingen? Dit doen succesvolle mensen!

Omgaan met teleurstellingen is van essentieel belang als je iets wilt bereiken. Niets zal namelijk vanzelf gaan en de weg naar succes gaat gepaard met verschillende teleurstellingen. 

De één noemt het tegenslagen de ander teleurstellingen, waar het omgaat is dat je de baas word over deze tegenslagen en teleurstellingen. 

Word jij soms overmand door deze teleurstellingen? Of ben je 100% baas over je emotie en gebruik je het juist om verder te komen?

More...

Teleurstellingen, iedereen kent het

Als mens hebben we meer dan eens te maken met teleurstellingen. Loopt iets anders dan gepland en is dat niet bepaald in ons voordeel, dan hebben we onoverkomelijk te maken met een teleurstelling.

Mensen reageren compleet verschillend op teleurstellingen, iemand die erg positief is ingesteld zal zich veel sneller over een teleurstelling heenzetten dan iemand die negatief is. 

We kunnen een teleurstelling namelijk zo groot maken als we zelf willen, en je raad het al, hoe groter je de teleurstelling in je hoofd maakt, hoe moeilijker het is om erover heen te komen. 

Levenslessen 

Niet iedereen krijgt met evenveel tegenslagen te maken in het leven, de één is er meer getraind in dan de ander.

Als we kijken naar de meest voorkomende teleurstellingen die we krijgen in ons leven zijn dat dingen zoals: 

 • Ontslag
 • Geen relatie kunnen krijgen
 • Een relatie die op de klippen loopt
 • Blijven zitten op school
 • Een succesvol bedrijf opzetten wat maar niet lukt

Teleurstellingen en tegenslagen horen nu eenmaal bij het leven, iedereen krijgt op een punt in zijn of haar leven te maken met teleurstellingen.

Zoals ik net al zei gaat het niet om de teleurstelling zelf, het gaat erom hoe je met deze teleurstelling omgaat.

tegenslagen

Teleurstellingen en Succes

Maar hoe ga je nou om met die telkens terugkerende teleurstellingen en tegenslagen die je tegenkomt op jouw weg naar succes. 

Ik weet als geen ander wat omgaan met teleurstellingen inhoudt, ik heb er al een behoorlijk aantal voor mijn kiezen gehad op mijn weg richting Affiliate succes. 

In het begin heb ik het hier echt moeilijk mee gehad, ik frustreerde me telkens als resultaten anders waren dan ik had verwacht. 

Ik maakte er echt een groot ding van, ik verzande dan vaak in een negatief gevoel en dit zorgde ervoor dat dingen bijna onoverzichtelijk werden.

Nee, omgaan met teleurstellingen was voor mij niet meteen gesneden koek, sterker nog, het zou me bijna de kop kosten. 

Laat je niet verslaan door teleurstellingen!

Zoals ik hierboven zei liet ik me vaak teveel meeslepen door deze teleurstellingen, en ik ben lang niet de enige die dat deed. 

Niet goed om kunnen gaan met tegenslagen en teleurstellingen en hierdoor niet meer over de obstakels heen kunnen kijken is één van de grootste redenen dat mensen falen.

Ze gaan aan de slag met bijvoorbeeld Affiliate marketing, schaffen een training zoals de Affiliate Marketing Revolutie aan een gaan gemotiveerd aan de slag. 

Na 1 maand merken ze dat het niet echt opschiet, de bezoekers vallen tegen, er is nog niets verkocht en ze hebben er al zoveel tijd ingestoken. 

Ze krijgen te maken met een teleurstelling, komen in een negatieve spiraal, denken dat het voor hun niet zal werken en stoppen er mee.

altijd doorzetten

Een versnelling hoger of lager? 

Maar wat doe jij als je teleurstellingen voor je kiezen krijgt? Ga je een versnelling hoger en laat je, je door niemand uit het veld slaan? 

Of ga je juist een versnelling lager en stel je, je verwachtingen bij naar beneden? Je zou zeggen dat je, je absoluut door niemand uit het veld moet laten slaan, en dat klopt ook.

Toch moet ik hier een kleine aanmerking bij maken. In sommige gevallen liggen je verwachtingen simpelweg te hoog. 

Als je bijvoorbeeld als doel hebt gesteld om binnen een half jaar €5000 per maand te verdienen met Affiliate marketing dan is dit een redelijk ambitieus doel. 

De kans is groot dat je dit niet gaat halen en het is beter om je verwachtingen bij te stellen naar beneden omdat je jezelf nu overmatig pijnigt met teleurstellingen.

Maar wat als jij als doel hebt gesteld om binnen 2 maand je eerste commissie te verdienen? Na 2 maanden ontdek je dat je naast het niet realiseren van je eerste commissie ook nog amper bezoekers hebt. 

Het doel wat je gesteld hebt is haalbaar dus zet je teleurstelling aan de kant en geef extra gas.

 • Is je doel realistisch een haalbaar? Zet je teleurstelling aan de kant en geef extra gas! 
 • Is je doel bijna onhaalbaar? Stel je verwachtingen dan bij om overmatige teleurstellingen te voorkomen. 

Omgaan met teleurstelling? Ik hou ervan!

Sommige top ondernemers zoals Gary Vaynerchuk zeggen dat tegenslagen en teleurstellingen hun brandstof zijn om succesvol te worden. 

Zonder teleurstellingen en tegenslagen kom je namelijk niet vooruit, een krachtige uitspraak die je vast niet onbekend is. 

Zelf vind ik het nog steeds best lastig om er gelukkig van te worden als ik een tegenslag op mijn bordje krijg, maar ik kan er veel beter mee omgaan als enkele jaren geleden. 

je kunt het

Hoe moet je omgaan met teleurstellingen? 

Maar de grote vraag blijft natuurlijk, hoe moet je dan omgaan met die vervelende teleurstellingen? 

Zoals ik al zei liet ik me jaren geleden leiden door mijn emoties en verwikkelde ik mezelf helemaal in een negatieve spiraal. 

Nu doe ik dat niet meer omdat ik geleerd heb hoe ik met teleurstellingen en tegenslagen moet omgaan.

Mijn formule om teleurstellingen razendsnel om te zetten in gerichte actie is als volgt: 

 • Laat je NIET overmannen door emoties, wees je ervan bewust als dit gebeurt en stop je negatieve gedachten. 
 • Ga NOOIT in de slachtofferrol en krijg absoluut geen medelijden met jezelf. 
 • Kijk naar de feiten! Waarom gaat iets anders dan je had verwacht? Wat doet een ander anders dan jou zodat diegene wel de resultaten behaald? 
 • Onderneem actie, blijf testen en geef extra gas totdat je aankomt bij je doel. Want als jij je niet laat overmannen door teleurstellingen en tegenslagen dan ga je sowieso aankomen op je doel.

Teleurstellingen en hun lessen

Het is misschien een enorme open deur maar teleurstellingen op jouw weg naar succes moet je zien als lessen die jou verder brengen. 

Net zoals een opleiding bestaat uit lessen bestaat de weg naar succes ook uit lessen, ook wel levenslessen genoemd. 

Want stel je voor dat je rustig naar de top fietst zonder enige vorm van tegenslag of teleurstelling te hebben meegemaakt, dan ben je niet echt weerbaar.

Stel je eens voor dat als je eenmaal aan de top bent tegenslag op tegenslag te verwerken krijgt, hou je dat dan wel vol?

De beste manier is gaandeweg het proces tegenslagen krijgen, ervan leren, sterker worden en weer doorgaan. Zo train je jezelf tegen teleurstellingen en tegenslagen en ben je enorm weerbaar. 

Je draait je hand niet meer om voor een tegenslag of teleurstelling, je weet namelijk precies hoe je ermee om moet gaan en ziet het als een les.

Uiteindelijk komt alles goed

Mensen die zich niet uit het veld laten slaan door tegenslagen en gewoon onverminderd doorgaan zullen uiteindelijk alles bereiken wat ze willen. 

Blijf dus absoluut niet hangen in je teleurstellingen want je maakt dingen echt groter dan ze zijn en voordat je het weet is het obstakel niet meer te overzien.

Het lijkt er nu misschien niet op dat je in staat bent om grote successen te bereiken, als jij je teleurstellingen en tegenslagen aan de kant weet te zetten ben je gewoon niet te stoppen en zul je aankomen op je eindpunt. 

Jij bent de enige die tussen jou en je succes in staat, het zijn vaak belemmerende overtuigingen die je de das om doen. Laat jij je belemmeren? Of ga je keihard door?

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: