Komt Amazon naar Nederland? De feiten en fabels op een rij!

Komt Amazon naar NederlandDe gemoederen zijn hooggespannen, komt Amazon naar Nederland? Het is een vraag die al jaren ronddoolt en niemand lijkt een pasklaar antwoord te hebben.

Iedereen doet geheimzinnig en echt duidelijkheid vanuit Amazon komt er niet. Toen Amazon enkele jaren geleden het .nl domein vastlegde was iedereen het erover eens, Amazon.nl gaat in de lucht!

De grote ophef bleek voor niets, het enige wat je op Amazon.nl kunt kopen zijn boeken en voor andere producten word je omgeleid naar de Duitse Amazon. Hoe zit het nu echt met Amazon? Komen ze eraan of gaat het (nog) niet gebeuren?

Amazon in een notendop

Waarschijnlijk weet je al genoeg over Amazon, toch wil ik je nog even wat achtergrondinformatie van het bedrijf vertellen. Amazon is in 1994 opgericht door Jeff Bezos die tot op de dag van vandaag nog steeds de scepter zwaait.

Amazon was één van de eerste bedrijven die de wereld van online verkopen ontdekte en vanaf dat moment ging het hard.. Vandaag de dag is het, het grootste ecommerce platform ter wereld met een omzet van 232,9 miljard (2018) en een nettowinst van 10,1 miljard (2018).

Met zulke omzetten en winsten is het ook niet gek dat oprichter Jeff Bezos de rijkste man op aarde is. Hij ligt op het moment van schrijven overigens wel in scheiding. Dat zou hem nog weleens flink wat geld kunnen kosten.

Naast het ecommerce platform heeft Amazon meerdere diensten. Denk bijvoorbeeld aan Amazon studios en hun streamingdienst Amazon prime video.

  • Omzet in 2018: 232,9 miljard dollar
  • Nettowinst in 2018: 10,1 miljard dollar
  • Oprichter Jeff Bezos is de rijkste man op aarde
  • Scheiding Jeff Bezos is de duurste scheiding ooit

Alles koek en ei met Amazon?

Zo op het oog lijkt Amazon dus een schoolvoorbeeld voor andere bedrijven. Toch is Amazon al meerdere keren op een negatieve manier in het nieuws gekomen.

Zo is Amazon Duitsland op de vingers getikt vanwege het vernietigen van retourgoederen waar niets aan mankeerde. Ook goederen van externe verkopers werden hierbij ten onrechte vernietigd.

Daarnaast is Amazon in opspraak geweest vanwege de slechte arbeidsomstandigheden van de werknemers. Ze werden slecht betaald en maakten zeer lange werkdagen. Er gaan zelfs verhalen dat je minpunten kreeg als je te lang op het toilet zat. Bizar.

Vanwege alle commotie heeft Amazon de arbeidsomstandigheden flink verbeterd. De lonen zijn gestegen en er worden normale dagen gewerkt.

Amazon vs. Bol.com

Bol.com is het grootste ecommerce platform van Nederland en België. Je kunt Bol.com vergelijken met Amazon en daarom word er vaak gesteld dat Bol.com veel marktaandeel zou verliezen als Amazon naar Nederland zou komen.

Maar is dat wel zo? Natuurlijk zijn het vergelijkbare platformen maar zouden we met de komst van Amazon massaal Bol.com verlaten? Ik denk het niet.

Persoonlijk vind ik Bol.com veel gebruiksvriendelijker, overzichtelijker en weet ik precies wat ik aan ze heb. Binnen een paar klikken heb ik mijn producten besteld. Voor mij is Bol.com oud, vertrouwd en lekker Nederlands.

amazon prime

Marktaandeel Amazon in Nederland

Hoewel Amazon in Nederland nog niet operationeel is zoals het dat in bijvoorbeeld Duitsland is, hebben ze toch al een behoorlijk marktaandeel opgeeist.

Amazon staat namelijk op de zevende plek van grooste online verkopers in Nederland. Natuurlijk staan bedrijven als Bol.com en Coolblue nog steeds ver boven Amazon.

Toch vind ik het opmerkelijk dat Amazon al zoveel marktaandeel heeft zonder zich er heel erg voor in te zetten. Wat zou dat betekenen als Amazon echt naar Nederland komt?

Komt Amazon naar Nederland, de feiten op een rij

Tijd om de feiten op een rij te gaan zetten. Want als we kijken naar de feiten hoever lijkt Amazon dan te zijn in zijn voorbereidingen richting Nederland?

  • Domein Amazon.nl word in 2014 geregistreerd
  • Waar het eerst niet mogelijk was om met iDEAL te betalen is het dat nu wel
  • Amazon prime word mogelijk voor Nederlandse consumenten

Er zijn dus al verschillende stappen gezet om het voor de Nederlandse consument makkelijker en vertrouwder te maken. Toch lijkt het dat de komst van Amazon nog wel even op zich laat wachten.

Alex Ootes, de man die binnen Amazon verantwoordelijk is voor de uitbreidingen in Europa geeft aan dat ze niet op één of twee jaar kijken maar naar de toekomstverwachtingen binnen 10 jaar.

Ook geeft hij aan dat het voor een Nederlandse consument niet veel zal uitmaken of die via een .nl domein shopt of zoals het nu is via een .de domein. Een warehouse in Nederland staat in ieder geval niet op de planning.

Wat denkt Bol.com over deze ophef?

Hoe staat Bol.com tegenover alle commotie rondom Amazon? Bol.com maakt zich er niet zo druk om. Ze geven aan dat het online winkelen in Nederland al sterk is ontwikkelt en dat ze in dat opzicht net zoveel te bieden hebben als Amazon.

Daarnaast geven ze aan anders te opereren als Amazon. Amazon kiest hun eigen producten boven de producten van externe verkopers en bij Bol.com werkt dit andersom, aldus Huub Vermeulen (CEO Bol.com)

We hebben 23.000 verkopers, en wij zijn 23.001 stelt hij.

Verkopen via Bol.com?

Wil je leren hoe je kunt verkopen via Bol.com? Hoe je extra omzet kunt creëren dankzij het verkopen van je producten via externe platformen?

Check dan de artikelen:

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: