Importeren uit China? Alle do’s en dont’s op een rij!

Importeren uit China is voor de meeste mensen verre van eenvoudig. Je hebt te maken met allerlei wet- en regelgeving en veel mensen zien door de bomen het bos niet meer.

Waar moet je nou allemaal op letten als je begint met het importeren uit China? Wat mag er nou wel en wat moet je absoluut niet doen? 

In dit artikel vertel ik je stap voor stap hoe het zit met het importeren uit China. Want gezeur achteraf, daar zit niemand op te wachten.

More...

Producten uit China bestellen?

Wil je een webshop beginnen of beginnen met het verkopen van artikelen via Bol.com of Amazon? Dan is het niet heel gek om te bedenken dat je wilt starten met het importeren van goederen uit China. 

Omdat de productiekosten in China en andere Aziatische landen lager zijn dan hier in Nederland of in de Europese Unie is dat natuurlijk geen hele rare gedachte. 

Het importeren uit China kent een aantal grote voordelen maar helaas ook een aantal nadelen. Nadelen waarvan je wel op de hoogte moet zijn voor je ergens aan begint. 

Hieronder heb ik een paar voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet:

 • Goedkoper inkopen dus meer marge maken
 • Moeilijker om een band met je leverancier op te bouwen
 • Kwaliteit dient goed gecontroleerd te worden
 • Je kunt alles laten maken (eigen logo's, eigen verpakking etc.)
 • Ze kunnen grote aantallen makkelijk aan

Wil je leren hoe je niet alleen producten op de juiste wijze importeert maar ook nog eens succesvol verkoopt via het platform Bol.com? Bekijk dan dit even >>

Importeren uit China en het grootste voordeel

Het allergrootste voordeel van het importen uit China zijn natuurlijk de lage productiekosten. Voor een schijntje van de prijs wat je hier in Nederland zou betalen kun je artikelen laten maken. 

Op deze manier ben je in staat een leuke marge te maken en dus ook daadwerkelijk geld te verdienen, ook niet geheel onbelangrijk. 

Toch moet je wel rekening houden met wat extra kosten. Deze kosten kunnen in sommige gevallen flink oplopen. 

Ik heb het hier over:

 • Verzendkosten 
 • Inklaringskosten 
 • Invoerrechten 

Vooral verzendkosten kunnen aardig oplopen als je kleinere hoeveelheden bestelt. Je dient dit dus van te voren goed uit te rekenen. Dit kan met tools zoals de invoercalculator.

Als je alle kosten goed op een rijtje hebt gezet is het eenvoudig om uit te rekenen hoeveel marge je uiteindelijk overhoud. Men zegt niet voor niets; 'Know your numbers'

Chinezen willen veel voor je doen

Als je denkt aan China denk je misschien al snel aan dingen als; Is de kwaliteit wel goed? Word ik niet opgelicht? Is het allemaal wel veilig? 

Buiten het feit dat de meeste producten die je op dit moment om je heen ziet uit China komen zijn er tal van goede en betrouwbare leveranciers. 

Waar je in Nederland en andere Europese landen als starter vaak niet serieus word genomen is dat in China wel anders. 

Chinezen nemen je meteen serieus en willen meteen zaken met je doen. Let wel op dat je ook echt met betrouwbare partners in zee gaat en vraag altijd om een sample van een product voordat je een grotere order plaatst.

Kijk uit met namaak

Waar je voor uit moet kijken zijn namaak producten. Bij bijvoorbeeld een Armani shirt is het duidelijk dat het om namaak gaat maar dat is al een stuk moeilijk als je bijvoorbeeld speelgoed importeert. 

Stel je voor dat je een heel leuk speelkleed ziet, je besluit het te importeren en na enig onderzoek blijkt dit speelkleed ook door een groot merk verkocht te worden. 

Je zult je handel uit de markt moeten halen omdat je hier anders flink mee in de problemen kunt komen. Onderzoek dus goed alvorens je een grote order plaatst.

Een goede leverancier vinden kan lastig zijn

Het vinden van een goede leverancier kan in het begin lastig zijn. Je kunt niet makkelijk face to face een afspraak maken dus je zult afhankelijk zijn van email en eventueel Skype. 

Om een goede leverancier te vinden raad ik aan om deze sowieso in het begin te vinden via betrouwbare platformen zoals Alibaba of Aliexpress.

Deze platformen worden steeds strenger met hun toelatingseisen voor leveranciers, dat betekent dat de louche leveranciers hier al tegen gehouden worden. 

Daarnaast moet je ook een beetje van je onderbuikgevoel uit gaan. Hoe welwillend is deze partij? Hoe ziet de sample eruit? Zijn ze duidelijk in hun communicatie? Spreken ze goed engels? Het zijn allemaal zaken om rekening mee te houden. 

Makkelijker voor beginners

Zoals ik net al een keer aangaf is het voor beginners makkelijker om orders in China rond te krijgen. 

De minimum order aantallen in China liggen veelal een stuk lager als hier in Nederland of de EU. 

In Nederland is het vrijwel niet mogelijk om te starten met een order van 20 stuks terwijl dat in China wel heel goed mogelijk is.  

Je moet wel geduld hebben

Het verschepen van goederen uit China kan op verschillende manier:

 • Vliegtuig
 • Trein
 • Boot

Elk van deze transportmethodes heeft zijn voor- en nadelen. Verzending per vliegtuig gaat heel snel en je producten kunnen binnen 1 a 2 weken geleverd zijn. Wel zijn de kosten voor deze methode hoog.

Verzending per trein gaat al een stuk langzamer maar is ook een stuk goedkoper als met het vliegtuig. Dit duurt ongeveer 4 weken. 

Verzending per boot is het goedkoopst maar hier zul je wel het meeste geduld voor moeten hebben. Het duurt ongeveer 6 tot 8 weken voordat je, je goederen in huis hebt.

producten toevoegen bol.com

Blijf goed toezien op kwaliteit

Als je een mooi product hebt gevonden wat je graag wilt verkopen dan vraag je dus eerst een sample aan bij de leverancier. 

Als het sample aan je verwachtingen voldoet kun je overgaan tot het plaatsen van een grotere order. 

Maar wat als bij aankomst van je grotere order blijkt dat de kwaliteit toch niet zo goed is? Dan heb je een probleem. 

Daarom kun je, je goederen in China laten inspecteren door een erkend inspectiebedrijf. Zo weet je zeker dat de goederen die opgeladen zijn in China aan jouw kwaliteitseisen voldoen. 

Voldoen de goederen niet aan de kwaliteitseisen? Dan zal de leverancier de goederen terug moeten nemen. 

Vooral bij het bestellen van een grotere order ondervang je hier ieder risico op een flop. 

Je kunt ervoor kiezen om een zogenaamde agent in de arm te nemen die het hele proces in China waarborgt. Over het algemeen vallen de kosten mee. 

Waar ga je het verkopen? 

Begin je een webshop of kies je toch liever voor platformen zoals Bol.com of Amazon? Een webshop zal veel tijd en geld kosten en het verkopen op Bol of Amazon zal ten koste gaan van de marge. 

Ik wil de feeststemming niet drukken maar je moet er wel rekening mee houden dat je niet binnen een week een verkoopmachine optuigt. 

Persoonlijk zou ik je adviseren om te beginnen met het starten op externe marktplaatsen zoals Bol.com of Amazon. 

Je kunt namelijk meteen vissen in de juiste vijver. Als je een webshop begint zul je veel geld en tijd moeten investeren om bezoekers te krijgen. 

Mijn tips is, start met het verkopen via Bol.com, draai omzet, maak marge, schaal op en met het verdiende geld kun je investeren in een eigen platform zoals een webshop. 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: