Goede voornemens werken niet en dit is exact waarom..

goede voornemens werken nietGoede voornemens werken niet!’ Zeiden mijn ouders toen ik weer eens met een goed plan voor het nieuwe jaar aankwam. Als je iets wilt veranderen in je leven moet je dat meteen doen. Je hoeft niet te wachten op één of andere magische datum.

Wat ik me toen niet realiseerde is dat ze achteraf gezien groot gelijk hadden. Als je iets wilt veranderen in je leven moet je dat meteen doen.

Maar hoe zit dat dan precies met die goede voornemens? Wat zijn de feiten en wat de fabels? In dit artikel probeer ik de onderste steen boven te halen en je te beschermen tegen eventuele teleurstellingen.

Goede voornemens zijn bijna altijd gedoemd te mislukken

Hoe vervelend het misschien ook klinkt, goede voornemens mislukken over het algemeen altijd. Veel mensen kennen het wel, op de eerste dag van het nieuwe jaar ben je super gemotiveerd om meer te gaan sporten.

Je sluit een abonnement af en gaat er volle bak tegenaan. Na twee weken intensief sporten beginnen de eerste breukjes te ontstaan. Je kunt deze week helaas maar 1 keer sporten in plaats van 3 keer.

Niet veel later besluit je af te bouwen naar 2 keer per week. Ook voldoende toch?! Enkele weken later betrap je jezelf erop dat je al 3 weken niet meer hebt gesport. Je eens zo fanatieke houding sterft een langzame dood.

Waarom mislukt het dan bijna altijd?

Je vraag je natuurlijk af hoe het kan, dat het bij de meeste mensen vaak mis gaat. We praten in dit geval over voornemens maar wat je uiteindelijk wilt is een blijvende gedragsverandering.

Een blijvende gedragsverandering bewerkstelligen is een pittige opgave. In het begin is het nog niet zo lastig, je laat dat extra stuk vlees liggen en krijgt daar een goed gevoel bij.

Na verloop van tijd word dat gevoel steeds minder en minder. Waar je dat extra stuk vlees voorheen probleemloos doorschoof word er nu steeds meer beroep gedaan op je discipline en doorzettingsvermogen.

De meeste mensen beginnen op dit punt op te geven. ‘Waarom zou ik mezelf zo pijnigen!? Het valt toch allemaal wel mee met dat overgewicht. Een maatje meer is de nieuwe trend’ We proberen ons gedrag te rechtvaardigen en dan is het einde zoek.

Hoe zorg je ervoor dat je wel slaagt?

Zoals ik in het begin al aangaf, een goed voornemen hoef je niet in de eerste week van het nieuwe jaar ten uitvoer te brengen. Wil je iets veranderen in je leven? Stel het dat niet uit en begin er meteen mee.

Ga je goede voornemens ook niet aan de grote klok hangen. Op deze manier creëer je sociale druk en als de reacties achteraf tegenvallen ben je teleurgesteld en haak je sneller af. Begin gewoon en laat de resultaten voor zich spreken.

Om de kans van slagen zo groot mogelijk te laten zijn is het belangrijk dat je doelen stelt en deze doelen ook voor jezelf opschrijft.

Deel je uiteindelijke einddoel op in hapklare brokken, of terwijl, kleinere tussendoelen. Wil je bijvoorbeeld 15 kilo afvallen? Deel dit dat op in tussendoelen van 2 kilo per week.

Sterke mindset is de ultieme sleutel

Om je doelen te bereiken is een sterke mindset nodig. Veel mensen klagen al snel bij tegenslagen en zien dingen al snel somber in. Met een negatieve mindset is het veel moeilijker om je doelen te behalen. Het voelt als lopen met een anker op je rug. Onnodig zwaar.

Neem je verantwoordelijkheid, kruip nooit in de slachtofferrol en put uit de enorme wilskracht die we als mens van nature hebben. Word meester over jezelf.

Je kunt je mindset trainen door jezelf regelmatig een spiegel voor te houden. Vraag jezelf af wat succesvolle mensen zouden doen, zouden ze dezelfde beslissing maken als hetgeen wat jij nu in gedachten hebt?

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: