Geld verdienen met foto’s verkopen? Zo werkt het!

geld verdienen met foto's verkopenZoek je een leuke manier om wat geld te kunnen verdienen? Al wel eens gedacht aan geld verdienen met foto’s verkopen? Zeker als je aanleg hebt voor het maken van foto’s of deze gewoon graag voor de hobby maakt kun je er een leuk zakcentje mee verdienen door de foto’s online te koop aan te bieden.

Maar hoe gaat dat dan precies? Waar bied je ze te koop aan? Waar moeten je foto’s aan voldoen? Hoeveel geld kun je er mee verdienen en kun je dit doen als particulier?

Dit en nog veel meer vragen ga ik beantwoorden in onderstaand artikel. Vind je het leuk om foto’s te maken en wil je er een leuk zakcentje mee bijverdienen? Check dan vooral even dit artikel!

Geld verdienen met foto’s verkopen op stocksites

Als je een beetje handig bent met zelf foto’s maken en ze te bewerken kun je er zeker geld mee verdienen. Dit doe je het makkelijkst door de foto’s aan te bieden aan zogenaamde stock photo sites.

Je kunt de foto’s die jij zelf gemaakt hebt op die sites laten zetten en ze zo verkopen of laten downloaden door mensen die er interesse in hebben.

Geld verdienen met de verkoop van foto’s is een leuke manier om een extra zakcentje bij te verdienen. Wil je snel veel geld verdienen? Dan moet je een lot voor de loterij kopen.

Twee soorten stocksites

Er zijn twee soorten sites waarop je dit kunt laten doen. Dit zijn de stocksites en de microstocksites. Voor beide sites geldt dat de foto’s die je erop wilt zetten aan hoge kwaliteitseisen dienen te voldoen.

Het grootste verschil tussen de twee sites is echter dat de stocksites meer gericht zijn op professionele fotografen terwijl de microstocksites ook voor amateurfotografen bereikbaar zijn.

De foto’s die geüpload worden voor op stocksites dienen aan nog hogere eisen te voldoen dan die voor de microstocksites maar ze brengen voor de fotograaf wel meer op per foto.

Daar staat wel tegenover dat je voor de foto’s die op een microstocksite geplaatst worden als fotograaf een groter aandeel per verkochte foto krijgt. Dit kan uiteindelijk ook betekenen dat je er per saldo niet eens veel minder mee verdient.

Snel een goed portfolio aanleggen

Het is niet zoveel werk om een goede foto op een stocksite te uploaden en het is een klusje dat je maar eenmalig hoeft te doen waarna de foto zelf het werk doet.

Het is echter wel zo dat de opbrengsten niet direct gigantisch groot zullen zijn. Wil je er (met name op den duur) echt een leuke bijverdienste aan hebben dan kun je het beste een goed portfolio aanleggen met zoveel mogelijk foto’s.

Als je als fotograaf een groot aantal maar ook diverse foto’s aanbiedt is de kans ook groter dat er tussen zitten die worden uitgekozen. Om een dergelijk portfolio aan te leggen kost dat natuurlijk in het begin wel wat tijd maar dat heb je ook wat te bieden.

Wie kijken en kiezen de foto’s?

Foto’s aanbieden doe je om er andere mensen mee te kunnen helpen. Als bedrijven op zoek zijn naar een bepaalde foto voor bijvoorbeeld op hun website kunnen ze een kijken nemen bij een stocksite of daar iets in het aanbod zit dat ze kunnen gebruiken.

De foto wordt dan gedownload en dat brengt voor jou geld in het laadje. Niet iedere foto is geschikt voor een stocksite. Het allerbelangrijkste is dat de foto van goede kwaliteit is zodat degene die deze koopt of downloadt er ook daadwerkelijk wat mee kan doen.

De foto’s dienen aan hoge kwaliteitseisen te voldoen willen ze aangeboden worden op een dergelijke site. Hoe beter de kwaliteit van de foto is hoe meer je er voor kunt krijgen.

Wat brengt een foto gemiddeld op?

Geld verdienen met foto’s verkopen wil niet zeggen dat je snel enorme inkomsten krijgt maar deze kunnen na verloop van tijd wel aardig oplopen.

De opbrengsten kunnen sterk uiteenlopen maar het is vooral zaak dat je foto vaak verkocht wordt. Als fotograaf krijg je een deel van de opbrengst van de verkoop van de foto. Dit deel kan verschillen.

Als je op een stocksite zoals iStockphoto als beginnend fotograaf een foto uploadt krijg je er een percentage van 15% voor als de foto gekozen wordt.

Wil je een groter aandeel krijgen als er een verkoop plaatsvindt? Dan kun je ook alleen je foto’s op deze site plaatsen en nergens anders.

Daarmee bied je ze de exclusiviteit van jouw foto’s aan maar kan je aandeel erin ook wel oplopen tot zo’n 45% mits je 250 verkopen of meer behaalt. Wat je met de verkopen verdient kan worden uitbetaald vanaf een bedrag van 100 dollar.

snel succes met affiliate marketing

Inkomsten op een microstocksite

Kies je liever voor een microstocksite omdat je het vooral als amateur leuk vindt om foto’s te maken en de extra inkomsten wel een goede deal vindt? In deze sector is Dreamstime de bekendste site om dit te kunnen doen.

Je krijgt bij deze site voor een foto die verkocht wordt een aandeel van 25% als je start. Naarmate je meer foto’s verkoopt behoort zelfs 60% tot de mogelijkheden waarbij je ook per foto nog wat extra krijgt als deze verkocht wordt.

Daarvoor dien je wel het alleenrecht toe te kennen aan Dreamstime en je foto’s exclusief op hun site aan te bieden. Als je voor 100 dollar verkocht hebt kan dit aan je uitbetaald worden.

Wat kun je nog meer doen?

Wil je liever je foto’s op een andere manier aan de man brengen en er een leuk zakcentje mee verdienen? Dan kun je er ook voor kiezen je eigen online fotowinkel te beginnen. Dit doe je het makkelijkst via Oypo.

Je maakt een gratis account aan waarmee je de foto’s die je zelf gemaakt hebt online kunt zetten. Als je bij een speciale gelegenheid foto’s gemaakt hebt waar andere mensen ook interesse in hebben en waarvan ze graag een digitaal exemplaar of een afdruk willen hebben kunnen ze de betreffende foto’s daarvan bestellen. Op deze manier kun je ook snel en eenvoudig geld verdienen met foto’s verkopen.

Maak je eigen digitale fotowinkel

Zelf hoef je niet eens zoveel te doen om een digitale fotowinkel van de grond te krijgen. Je zorgt ervoor dat de foto’s waar mensen mogelijk interesse in hebben geüpload worden en je mag zelf bepalen wat je ervoor vraagt.

De rest wordt voor je afgehandeld door Oypo. Dit betekent dat je een URL krijgt die naar je winkel leidt. Als mensen deze aanklikken komen ze op de juiste pagina terecht en kunnen daar het aanbod van de foto’s die jij gemaakt hebt zien.

Het betalen en versturen van de foto’s wordt voor je geregeld want dit neemt Oypo voor zijn rekening. Het opstarten van een dergelijke digitale winkel kost je niets maar je betaalt wel 20% commissie aan Oypo voor hun diensten. Dit betekent dat voor iedere verkochte foto 20% van de opbrengst naar Oypo gaat. Als je voor minimaal 100 euro verkocht hebt kun je uitbetaald worden.

Voor amateurs en professionele fotografen

Een dergelijke digitale winkel kan handig zijn als je een amateurfotograaf bent die veel leuke kiekjes schiet op feestjes en andere gelegenheden.

Als mensen je regelmatig om een afdruk vragen kun je ze op die manier snel en eenvoudig doorverwijzen naar je site waar ze kunnen uitzoeken wat ze willen hebben. Voor professionele fotografen kan het ook erg handig zijn.

Als je voor bepaalde evenementen ingeschakeld wordt als fotograaf en mensen graag foto’s willen nabestellen hoef je deze enkel op de site te plaatsen en kun je geïnteresseerden daar naartoe verwijzen. Het kost jou niet alleen minder werk om het op deze manier te doen maar je klanten kunnen ook rustig zelf uitzoeken welke foto’s ze willen hebben.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: