Amazon vs. Bol? Waar moet je als beginnende verkoper starten?

wat is goede handel op dit momentAmazon vs. Bol. Het zijn twee grootmachten op het gebied van online marktplaatsen. De één bevind zich in Nederland en België terwijl de andere meerdere landen op verschillende continenten bestrijkt.

Amazon is natuurlijk een stuk groter als Bol.com en haalde in 2018 een omzet van ruim 232 miljard dollar. Gigantisch dus. Bol.com haalde in datzelfde jaar een omzet van 2,1 miljard euro.

Maar waar kies je dan voor als startende Nederlandse of Belgische verkoper? Ga je meteen intercontinentaal doormiddel van Amazon of blijf je eerst lekker vertrouwd in eigen land? Hieronder mijn advies.

Starter of al ondernemer?

Wil jij extra omzet creëren of moet je nog beginnen met het maken van omzet? Of je nou een complete starter bent of al ondernemer bent, verkopen via platformen is een heel goed idee.

Maar waar begin je nou? Twijfel je of je het eerst ‘klein’ moet houden en alleen in Nederland en België moet gaan verkopen of wil je meteen all in en op verschillende continenten verkopen?

Hieronder vertel ik je wat achtergrondinformatie over de beide bedrijven en geef ik je mijn mening over wat ik zou doen als ik vandaag opnieuw zou moeten beginnen met het verkopen via platformen.

Amazon, de feiten op een rij

Het in 1994 door Jeff Bezos opgerichte Amazon is de grootste online marktplaats ter wereld. Met een gigantische omzet van dik 230 miljard dollar is dat ook niet zo gek natuurlijk.

Waar Amazon zich aanvankelijk alleen bezighield met het verkopen van boeken breidde zich dat al snel uit naar meerdere producten. Amazon is niet alleen de grootste maar was ook de eerste grote online speler op het gebied van ecommerce.

Naast de webshops heeft Amazon verschillende andere diensten namelijk:

 • Amazon prime (streamingsdienst)
 • Amazon Web Service (Cloud platform)
 • Amazon studios (film en televisiestudio)

Amazon telt op dit moment ongeveer 350.000 werknemers en is gevestigd in:

 • Verenigde staten
 • Canada
 • Verenigd koninkrijk
 • Japan
 • Italie
 • Spanje
 • Duitsland
 • China

Kortom, Amazon is een gigantisch bedrijf met enorme omzetten. Maar is het verstandig om als onervaren verkoper in te zetten op dit platform? Of kun je beter kiezen voor Bol.com?

Komt Amazon naar Nederland

Bol.com, de feiten op een rij

Bol.com is iets later opgericht als Amazon. In 1999 zag Bol.com haar levenslicht en begon net als Amazon met de verkoop van boeken. Wat is dat toch met die boeken he!?

Bol.com is wel een stukje kleiner als Amazon maar dat heeft natuurlijk alles te maken met de vijvers waar beide bedrijven in vissen. Amazon’s vijver is honderden keren groter.

Met een omzet van iets meer dan 2 miljard en een paar duizend medewerkers is Bol.com dus ook zeker geen kleine jongen. Sinds 2010 kunnen ook Belgische consumenten terecht op Bol.com en daarmee werd Bol.com in België meteen het grootste online winkelplatform.

Bol.com is gevestigd in:

 • Nederland
 • België

Maar wat is dan verstandig als beginnende verkoper? Ga je voor de enorme vijver die Amazon te bieden heeft of begin je liever eerst ‘klein’ en vertrouwd op Bol.com? Hieronder mijn mening.

Wil je trouwens weten waarom je zou moeten verkopen op bol?

waarom verkopen via bol

Amazon vs. Bol, waar begin je?

Dat Amazon en Bol tegenwoordig niet meer weg te denken zijn zegt genoeg. Steeds meer mensen gaan voor hun fysieke producten rechtstreeks naar één van deze platformen ‘Ze verkopen alles, waarom zou ik dan eerst naar Google gaan?’

Het is een trend die zich in razend tempo lijkt te ontwikkelen, rechtstreeks shoppen bij de platformen. En laten deze platformen nou net hun diensten nou net openstellen voor externe verkopers.

Een enorme kans om je omzet als ondernemer significant te laten doen stijgen. Als je één van deze platformen gebruikt om je producten te verkopen vis je meteen in een vijver van miljoenen potentiële klanten. Hoe gaaf is dat?

Voordelen verkopen via platformen

 • Je doelgroep is in grote getale aanwezig op de platformen
 • De platformen hebben de beste posities in Google
 • De platformen bieden razendsnelle verzending en goede voorwaarden
 • Klanten zijn vertrouwd met de platformen en bestellen sneller

Nadelen verkopen via platformen

 • Je betaalt een fee per verkocht product
 • Je bouwt aan de naam van het platform
 • Heel soepel retourneren

Aan de slag met Bol.com

Om natuurlijk terug te komen op de belangrijkste vraag van dit bericht; Amazon vs Bol? Kan ik je als startende verkoper één tip meegeven. Begin klein maar schaal op als een malle.

Zelf ben ik begonnen op Bol.com om ze feeling te krijgen met het verkopen via platformen. Eigenlijk stelt het helemaal niet zoveel voor als je het een paar keer gedaan hebt.

Aan de slag met Bol.com? Zo maak je een account aan>>

Eigenlijk is Amazon in alles iets lastiger. Daarmee bedoel ik, het aanmelden kan wat meer voeten in aarde hebben, en het goed ranken in Amazon is ook een factor 10 lastiger als het ranken op Bol.com

Ik adviseer dus om eerst via Bol.com te gaan verkopen, omzet te gaan draaien, op te schalen en dan pas uit te breiden naar Amazon. Heb jij een andere mening? Schroom niet en laat een reactie achter onder dit artikel.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: